European Commission

Project Funding

The Consumer Classroom is an EU funded portal site for teachers across the EU to equip them with resources for teaching consumer educationRead more

European Commission Directorate Generals

DG Justice and Consumers
DG Education and Culture
DG for Research & Innovation
DG Communications Networks, Content and Technology
 

European Commission
see moreclose


(Ne)varnost povezanih naprav in igrač

0 comments

Obdobje divjega nakupovanja bolj ali manj domiselnih daril, ki ga pogosto vodijo neracionalne odločitve, povezane z visokimi popusti in bleščečimi predstavitvami, se je že začelo.Potem ko smo že lani odsvetovali nakup povezanih igrač zaradi možnosti prisluškovanja in prevzemanja komunikacije z otroki, se temu opozorilu letos pridružujejo še otroške pametne ure.

Norveška potrošniška organizacija Forbrukerrådet je preverila nekaj modelov otrokom namenjenih pametnih ur in ugotovila, da predstavljajo precejšnjo varnostno tveganje. Preizkusili so ure Gator 2, Tinitell, Viksfjord in Xplora, ki so (lahko tudi pod drugimi imeni) naprodaj praktično v celotni Evropi. Med drugim lahko nepridipravi prevzamejo nadzor nad uro in jo uporabijo za sledenje in prisluškovanje otrokom. Ta funkcionalnost je sicer ena od tistih, zaradi katere se starši pravzaprav odločijo za nakup, saj v aplikaciji lahko ugotavljajo, kje se giblje otrok, prek telefonskega vmesnika v uri pa z njim lahko komunicirajo.

Nemški telekomunikacijski regulator je prodajo pametnih ur, s katerimi starši lahko sledijo in komunicirajo z otrokom, preprosto prepovedal. Pri tem se sicer niso toliko sklicevali na vprašljivo zaščito zasebnosti otrok in druge težave, ki so jih opisali norveški kolegi, pač pa jih je bolj zmotilo dejstvo, da je preko takšnih ur mogoče prisluškovati otrokovi okolici. Zato jih obravnavajo kot prepovedane sprejemnike oziroma oddajnike, med drugim so odkrili primere, ko so starši na ta način prisluškovali dogajanju med šolskim poukom. V Nemčiji so sicer pred časom že prepovedali prodajo pametnih igrač, ki prav tako omogočajo komunikacijo na daljavo in smo jih potrošniške organizacije lani označile kot potencialno tveganje za otroka.

V uro je precej preprosto vdreti, prevzeti nadzor in celo ponarediti podatke o lokaciji, da je videti, kot da bi bil otrok nekje drugje kot je v resnici. Vsi podatki so namreč med pošiljanjem v in iz ure popolnoma nezaščiteni, prav tako je nezaščiten tudi prostor za shranjevanje podatkov v uri. Proizvajalci več kot očitno tudi v tem primeru grobo kršijo osnovna pravila zaščite potrošnikov in njegovih podatkov. S tem je povezana tudi nezanesljivost gumba SOS, s pritiskom na katerega otrok lahko sproži klic oziroma sporočilo na pomoč do vnaprej določenih številk. Nepridipravi lahko brez večjih težav spremenijo seznam zaupanja vrednih številk, tako da klic oziroma sporočilo v resnici ne doseže staršev, skrbnikov ali drugih otrokovih zaveznikov.Norveški kolegi so odkrili tudi številne napake v splošnih pogojih, povezanih tako z uro kot namensko aplikacijo. Obstajajo celo primeri, ko splošnih pogojev preprosto ni. Ob tem ni odveč pripomniti, da nobena ura in aplikacija ne omogoča trajnega izbrisa osebnih podatkov.

Kot poudarja Monique Goyens, generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC, je omenjena raziskava dokazala, da bi morali v Evropski uniji nujno zagotoviti obvezne standarde zaščite za nosljive in ostale povezane izdelke. Le na takšen način bomo lahko dosegli, da bodo proizvajalci varnost osebnih podatkov in komunikacij začeli jemati resno. Starši povezane izdelke nemalokrat kupujejo, ker želijo zaščititi svoje otroke, a v resnici jih naredijo še bolj ranljive, saj se ne zavedajo tveganj, ki jih prinašajo zaradi nemarnosti proizvajalcev, ki ne poskrbijo niti za najbolj osnovno zaščito zasebnosti. ZPS svetuje, da je glede na trenutno stanje nakup “pametnih” izdelkov  precejšnje tveganje. Vsekakor se pred odločitvijo prepričajte, ali so zagotovljene vsaj osnovne ravni zaščite: močna gesla za povezovanje (običajno jih sploh ni), šifriranje povezave in podatkov, ki so shranjeni v napravi, preverite pa tudi splošne pogoje, predvsem tisti del, ki govori o morebitnem pošiljanju podatkov tretjim osebam. Na splošno lahko rečemo, da bo otrok praznike brez težav preživel tudi brez povezanih naprav.Potrošniške organizacije zahtevajo, da se vse povezane igrače in naprave, ki ne omogočajo zadostne varnosti pri povezovanju in shranjevanju podatkov, morajo vzeti iz prodaje.

Vir: https://www.zps.si/index.php/otrok/oprema-in-tekstil/8747-

 

irena zagajsek 0
expert
Journalist and educator.
BACK TO TOP
Information
We are sorry but we cannot execute your request. The page was not found.
We are sorry but at this moment you don't have access to execute the request ?
We are sorry but i cannot execute your request. A internal server error occurred
Comment Report
Need help ? Please see our help section