Evropská komise

Financování projektu

Consumer Classroom je portál financovaný EU pro učitele v EU, kde naleznou zdroje pro spotřebitelskou výchovu.Další informace

Útvary (generální ředitelství)

GŘ spravedlnost a spotřebitele
GŘ pro vzdělávání a kulturu
GŘ pro výzkum a inovace
Komunikační sítě, obsah a technologie

Evropská komise
Další informaceZavřít


5 spørgsmål du skal stille, inden køb af lejlighed

0 poznámky

NU er du færdiguddannet, og du skal ud og købe din første rigtige lejlighed! Nu er det **** med at leje en lejlighed af en anden person, men nu skal du endelig anskaffe dig noget som rigtig er dit eget!

Men der er nogle ting du bør tage med i overvejelserne inden du køber din første lejlighed. Jeg har samlet en liste på fem spørgsmål, du skal stille inden du køber din drømme lejlighed.

#1:  Vil min løn pludselig falde?  

Arbejder du som sygeplejerske, politimand eller andet offentligt, er der ikke udsigter til at din løn vil stige helt vildt eller falde helt vildt. Arkitekter, provisionslønnede sælgere og mekanikere kan derimod godt forvente et fald eller stigning i løn og derfor er det sværere for dem at være sikker på at de kan betale af på lejligheden. De fleste tager et realkreditlån til at finansiere købet af lejligheden. Men det dækker kun 80% af prisen og du skal derfor, hvis du ikke selv har pengene, låne resten i en bank. I en bank kan du kun låne 15% af prisen og du skal altså selv finansiere 5% af prisen. Det er de 5% der kan være afgørende, for realkredit- og banklån tager højde for din beskæftigelse og din løn. Generelt er det svært at forudse hvilken lejlighed man har råd til, så du bør altid gå til din bank og tage en grundig snak med dem. Og undersøg gerne markedet – der kan være stor forskel på, hvad de forskellige banker vil være villige til at låne dig.

#2:  Forventer jeg at blive flere i lejligheden i fremtiden?

Om det er en kæreste eller eventuelt børn der skal flytte ind, er det værd at overveje om lejligheden er stor nok til familieforøgelse. Der er mange udgifter forbundet med en flytning, og det at skulle lægge en ny udbetaling hvis du skal flytte hurtigt efter eller flere gange kan slide rigtig meget på økonomien. I følge flyttebilen.dk koster det omkring 10.000 kroner bare i flyttebil at flytte og dertil kommer ny udbetaling, maling mm. Alternativt kan du stille dig dette spørgsmål: Er jeg klar til at flytte igen om fem år, rent økonomisk?

#3:  Kan jeg sælge lejligheden igen uden at tabe det helt store, eller skal jeg forvente et stort økonomisk tab ved at sælge?

Kig på området og vurdér selv. Er der ved at blive bygget en metro i din baggård, så er chancen nok at værdien stiger inden for de kommende år. Andre gange kan man ganske enkelt ikke forudse om prisen vil stige. For eksempel at prisen på ejerlejligheder i København K er steget fra 34.000 pr. kvm 2  i første kvartal af 2014 til 42.000 pr. kvm 2  i sidste kvartal af 2015 som grafen her også viser:

KBH

Kilde:  http://www.robinhus.dk/bolig-guide/boligpriser-koebenhavn-k-ejerlejlighed.html

#4: Kan jeg leve med de regler der er i lejligheden?

I nogle lejlighedskomplekser er det ikke tilladt at have kæledyr, så hvis du har en hund eller kat er det ikke så smart at flytte ind et sted hvor du ikke må tage dem med. Det er også vigtigt at kigge på om man kan leje lejligheden ud, hvis man skal udenlands i en periode.

Dette vil som regel være i andelsboliger at man oplever dette, så vær opmærksom på det inden du køber.

#5: Er det dyrere end at bo hvor du bor nu?

I så fald, er det det værd? Det kan være dit drømmescenarie at flytte til en større by, end din nuværende, men det skal ikke være på bekostning af hele din økonomi. Hvis du skal bruge alt for meget på offentlig transport er det ikke det værd. Læg derfor et budget inden du flytter og vær sikker på at det kan betale sig, rent økonomisk.

Gode råd inden du begiver dig ud på boligjagt

Inden du drager ud for at lede efter din drømmebolig, er der nogle ting der skal overvejes først.

En forhåndsgodkendelse er en god idé at få inden du tager ud og leder efter en lejlighed. Som nævnt tidligere, kigger banken og realkreditinstituttet på dine indtægter og udgifter og vurderer ud fra det om du overhovedet har råd til at købe en lejlighed – og hvilke løbende udgifter din økonomi kan overleve.

Når du har fundet din drømmebolig er det vigtigt at du kigger om den er energimærket. Dette har været lovpligtigt siden 2010, og ingen lejligheder må sælges uden. Energimærket viser lejlighedens reelle forbrug og er derfor rigtig vigtigt i forhold til at vurdere fremtidige omkostninger ved at bo i lejligheden. Der har været enorm fokus på energimærket de seneste år, og det har medført at i 2016 er 893 ud af 1.089 bygninger mærket med energi A og ingen er E, F eller G mærket. Hele oversigten kan ses på Sparenergis hjemmeside  her .

Du kan også slå adressen op på den bolig du har i kikkerten og se hvilket energimærke den har.

Inden du flytter ind i din drømmebolig er der også nogle ting du skal være opmærksom på. Sælger har det man kalder oplysningspligt, hvilket giver dig ret til at kræve at se følgende dokumenter: Offentlig ejendomsvurdering, BBR-ejermeddelelse, ejendomsskattebillet og kvitteringer for betaling af det løbende års rater, kommunalt ejendomsoplysningsskema, tingbogsattest, aktudskrifter vedrørende servitutter og andre byrder på ejendommen og mange andre dokumenter. Du kan læse den fulde liste her og lære, hvad det alt sammen betyder  her .  

Har du andre gode råd, så kommentér endelig så mange flere kan undgå at komme i økonomisk knibe når de flytter ind i deres første lejlighed!

Det kan være rigtig dyrt at flytte i lejlighed og for at få lidt ekstra luft i budgettet er det en god idé at spare så mange penge som muligt på fx bredbånd, mobiltelefoni, akasse og meget mere. Du kan sammenligne det hele  her .

Mathias Juul 0
expert
My name is Mathias Juul and I am 19 years old. I have worked with my financial expertise through the last 4 years, and at the moment I am working at Samlino.dk, with financial advice for consumers.
ZPěT NA ZAčáTEK
Informace
We are sorry but we cannot execute your request. The page was not found.
We are sorry but at this moment you don't have access to execute the request ?
We are sorry but i cannot execute your request. A internal server error occurred
Comment Report
Potřebujete pomoc? Podívejte se na našioblast nápovědy