Commission européenne

Financement du projet

Consumer Classroom est un portail Internet financé par l'UE qui met à la disposition des enseignants européens des ressources pédagogiques en matière d'éducation à la consommation.
En savoir plus

Commission Européenne Directions Générales

DG Justice et Consommateurs
DG "Education et Culture"
DG "Recherche et Innovation"
DG Réseaux de communication, contenu et technologies
 

Commission européenne
Voir plusFermer


Hvad er mobilt bredbånd helt præcist?

0 commentaires

Mobilt bredbånd er et transportabelt bredbånd, hvor man skaber forbindelse til netværket gennem enten en lille router, et USB-stik eller en såkaldt dongle. Mobilt bredbånd fungerer reelt som internettet på en smartphone – du har bare kun internetadgang.

Mobilt bredbånd er derfor blandt andet oplagt til bærbare enheder eller et sommerhus, hvor du ikke vil betale for fast bredbånd. At mobilt bredbånd fungerer reelt som en smartphone, hvor du bare kun har internetadgang, kan forklares ved, at du til mobilt bredbånd også bruger et SIM-kort, som sikrer dig din identifikation i forhold til din udbyder. Dette SIM-kort du modtager, skal så til forskel fra en mobiltelefon som hovedregel bruge et modem for at kunne oprette dine bærbare enheder til internettet. Af de mest anvendte slags modemmer kan nævnes et USB modem og en lille router. Det er for det meste muligt både at bestille mobilt bredbånd med eller uden dette modem hos de fleste mobile bredbåndsudbydere. Dog vil det i de fleste tilfælde kun give mening at tilkøbe et modem i forbindelse med dit mobile bredbåndsabonnement, idet du typisk heraf får det til en god pris, samtidigt med at du sikrer, at modemmet kan modtage den nyeste teknologi som eksempelvis 4G.

I sidste halvår af 2015, var der  115,9 mobile bredbåndsabonnementer  per 100 indbyggere, viser en rapport fra Energistyrelsen.

Det kan være svært at drage nogle overordnede konklusioner på, hvad der er bedst af mobilt og traditionelt bredbånd, idet dækningen og den udbudte hastighed på de to forskellige typer af bredbånd kan variere markant, selv på en villavej.

Bruger du hovedsageligt internet i sommerhuset, bør du eksempelvis undersøge, hvem der har en god dækning i området. Dette gør du ved at tjekke, de forskellige udbyderes dækningskort inde på deres respektive hjemmesider eller ved at indtaste din adresse på din sammenligningsportal. Er du placeret tæt på masten, kan hastigheden på mobilt bredbånd være mindst ligeså god som traditionelt bredbånd.

Almindeligt eller mobilt bredbånd?

For et stykke tid siden lavede vi  en analyse  for Politiken, hvor mobilt bredbånd reelt viste sig, at være hurtigere og billigere end en traditionel fastnetforbindelse i flere tilfælde. En konklusion, der ville komme bag på mange, men som blandt andet er en naturlig følge af en stor opgradering af det danske mobile netværk de senere år, som yderligere kan se frem til forbedringer gennem regeringens og teleforligskredsen  store investering  i netværket. Dog skal du stadig være opmærksom på følgende punkter  mobilitet, hastighed  samt dataforbrug , idet det hele kommer an på dine behov i forhold til de nævnte punkter.

  • Mobilitet

Første punkt er  mobilitet , hvor måske den største og mest tydelige forskel ligger. Hvis du har brug for at kunne koble dig på internettet, når du er ude af huset – skal du vælge mobilt bredbånd. Har du derimod kun brug for at bruge internettet fra eksempelvis din computer derhjemme, vil almindeligt bredbånd oftest være den bedste løsning.

  • Hastighed

Hastighed er ligeledes en vigtig faktor for de fleste, og her har mobilt bredbånd historisk set været længder bag det almindelige bredbånd. Men i takt med at teknologien har udviklet sig for mobilt bredbånd, tilbyder mange selskaber i dag mobilt bredbånd, der for alvor kan hamle op med det almindelige bredbånd. Eksempelvis kan 4G teknologien levere endnu højere hastigheder end de fleste almindelige bredbåndsabonnementer i dag kan. (4G-dækningen er dog begrænset geografisk). Skal du dog bruge dit internet til ressourcekrævende ting, som eksempelvis krævende online spil eller hurtig download/upload af filer, anbefales det, at du vælger almindeligt bredbånd, da forbindelsen her er mere stabil og ikke afhængig af, hvor tæt du er på en mast. Derudover er der også data begrænsninger på mobilt bredbånd, hvilket betyder, at hastigheden nedsættes markant, når denne begrænsning er nået. Dertil vil der ved mobilt bredbånd altid være en risiko for, at det mobile bredbånd leverer lavere hastigheder end lovet.  

God nyhed for hastigheden på mobilt bredbånd er, at EU satser på et kommende  5G-supermobilnet , som skal gøre mobilnettene i Europa så hurtige, at man vil kunne hente en hel spillefilm i topkvalitet på under et sekund.

  • Dataforbrug

En af de helt store fordele ved almindeligt bredbånd er, at man som udgangspunkt kan benytte internettet ubegrænset. Hertil skal det dog siges, at der ofte eksisterer en øvre grænse som eksempelvis 500 GB, men dette er en grænse, klart de fleste aldrig nogensinde vil komme i nærheden af. Modsat har mobilt bredbånd typisk en øvre grænse såsom 30GB, som dog også er en del, men ikke hvis I er mange husholdningen.

I forhold til prisen, vil mobilt bredbånd derfor i flere tilfælde vise sig at være dyrt på den lange bane, hvis du forbruger en del data, hvor du ved almindeligt bredbånd derimod ikke tænke på en øvre grænse.

I sidste ende vil dit valg om at vælge et mobilt bredbånd eller almindeligt bredbånd i form af en kabelforbindelse altså afhænge af dit dataforbrug, dit behov for at tage dit internet med dig samt din bopæl i forhold til dækning og derigennem den udbudte hastighed.

Metoder til at få mobilt bredbånd

Der findes forskellige metoder til at oprette en mobil internetforbindelse på, og der er derigennem også lidt til enhver smag samt et ethvert formål.

  • USB modem – til at tage med dig på farten, når du er alene.

Man kalder et USB-stik for et USB-modem, og selve dens facon kan minde lidt om et USB-hukommelseskort. Et USB-modem er sædvanligt 8 centimeter langt og altså derfor meget let at tage med rundt i hele landet. Du kan derigennem nemt få internet i bussen på vej hjem fra arbejde eller på terrassen en lun sommeraften. Det er blandt andet her mobilt bredbånd for alvor viser dens fordel i forhold til almindeligt bredbånd.

Det er dertil også yderst nemt at sætte op, idet du blot skal indsætte dit SIM-kort – som du har fået af din bredbåndsudbyder – i dit USB-modem. Derefter skal du placere USB-modemmet i en af dine computers USB-indgange. Computeren vil herefter selv finde modemmet og påbegynde installationen.

Ulempen ved at vælge et USB-modem er, at du kun kan have en computer på nettet af gangen.

  • Router – til sommerhuset eller andre dejlige steder, hvor I skal være flere på internettet.

En router er ligeledes en mulighed for mobilt bredbånd. Her er den klare fordel i forhold til et USB-modem, at flere enheder kan få internet. Denne type router har, på samme måde som et USB-modem, plads til et SIM-kort – der vil oprette forbindelse til din udbyders net. Derudover kan din router også have en USB-port, hvori du kan indsætte dit USB-modem. Nøgleordet her, som adskiller en router til mobilt bredbånd og en trådløs router til almindeligt bredbånd, er altså SIM-kort eller USB-port.  

På markedet findes der et væld af forskellige størrelser routere til mobilt bredbånd, hvor nogle kører på batteri mens andre kører på almindeligt strøm. Ligeledes kan du finde forskellige priser, og du skal her igen tage stilling til formålet med din router samt dine behov for hastighed. Der findes to typer af routere – en stationær router og en mobil router (også kaldet WiFi-router), hvoraf den stationære er noget større og knap så transportabel, som den mobile router. Til gengæld kan de stationære routere rumme højere kapaciteter samt større datamængder, og der kan altså være flere på nettet ad gangen. Den mobile router vil ofte have et genopladeligt batteri og har nogenlunde samme størrelse som en smartphone.

  • Mobiltelefon – til dig som har en større datapakke inkluderet i dit mobilabonnement

Internetdeling er efterhånden også et kendt begreb af mange – og dette er faktisk også, hvad man betegner som mobilt bredbånd. Ved internetdeling kan andre enheder gøre brug af din mobils internet, og der bruges herved af data fra dit mobilabonnements datapakke. Derfor skal du være yderst opmærksom, hvis du giver andre enheder lov til at forbruge af din datapakke.

Vær ligeledes opmærksom på, at antennerne i en smartphone generelt er ringere end de andre alternativer, og WiFi’en kan derigennem være mere ustabil.

*Almindeligt bredbånd er i dette blogopslag defineret til at værende internet via xDSL-forbindelse

Vi håber, vi fik besvaret spørgsmålet: hvad er mobilt bredbånd? – og at du aldrig skal være i tvivl mere. 

Besøg Samlino.dk  for mange flere artikler som denne!

Mathias Juul 0
expert
My name is Mathias Juul and I am 19 years old. I have worked with my financial expertise through the last 4 years, and at the moment I am working at Samlino.dk, with financial advice for consumers.
REVENIR EN HAUT
Information
We are sorry but we cannot execute your request. The page was not found.
We are sorry but at this moment you don't have access to execute the request ?
We are sorry but i cannot execute your request. A internal server error occurred
Comment Report
Besoin d'aide? ConsultezPage "AIDE"