Europska komisija

Generalni Direktorati Europske Komisije

GU za pravosuđe i zaštitu potrošača
Generalni Direktorat  za Obrazovanje i Kulturu
Generalni Direktorat  za Istraživanja i inovacije
Generalni Direktorat za Komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju

Financiranje projekta

Učionica za Potrošače je portal financiran od strane Europske Unije,  namjenjen osposobljavanju nastavnika u području  obrazovanja  potrošačaopširnije
Europska komisija
Vidi višezatvori


Consumer Classroom Inter-School Competition rules 2016 - 2017

Tävlingen är öppen för högstadie- och gymnasieskolor (elever i åldrarna 12-18 år) i hela EU-området från 10 oktober 2016 till 17 mars 2017, midnatt, (centraleuropeisk tid)
 
Delta i den fjärde upplagan av Inter-skoltävningen den:
Smarta energikonsumenter
 
Nuförtiden är dina elever medvetna om den globala kampen mot klimatförändring för en mer hållbar värld. Många av dessa är kloka konsumenter i kampen mot denna utmaning för världen och de har lärt sig hur man minimerar slöseri och sparar vatten.  Men är de medvetna om sitt genomslag som energikonsumenter?
 
Energi finns överallt! I själva verket kommer inte våra unga människor att bli kloka konsumenter om de inte lär sig att förbättra sin energikonsumtion. Det ligger i våra sätt att transportera oss(bil, tåg, cykel, motorcykel), hemma när vi väljer hur vi skyddar oss mot värmen eller kylan, i skolan när vi tänder ljuset eller till och med under semestrar när vi duschar eller tar långa bad. Energieffektiviteten beror också på de hushållsapparater vi väljer och, särskilt för unga människor, på vår användning av elektriska apparater (inklusive mobiltelefoner, hörlurar, surfplattor och datorer).
 
Energiunion och klimatförändringsriktlinjer är en av de viktigaste prioriteterna för den Europeiska kommissionen. I februari 2015 presenterade Europeiska kommisssionen en ramstrategi för en hållbar energiunion med framåtblickande rikltlinjer för klimatförändringen. Med avseende på konsumenterna omfattar denna strategi en tydlig och effektiv konsumentskyddslagstiftning liksom en revidering av Energimärkningsdirektivet, en ny arbetsplan för ekodesign för fri åtkomst till realtidsdata och historisk energikonsumtion. I det längre loppet är målet för 2050 års energistrategi att omvandla energisystemet (genom att minska emissioner av växthusgaser från 80 till 95%).
 
Den syftar även till att hjälpa konsumenterna genom att göra utgifterna för energi lättare att kontrollera och förutse( och hjälper därmed miljön och spar pengar) och genom att öka energisäkerheten genom inhemsk försörjning
 
Inom ramen för detta ska ungdomarna lära sig att deras dagliga beteende har inverkan på energikonsumtion och mera brett på den globala hållbara konsumtionen och kampen mot klimatförändring.
 

Tävlingsövning

Det här projektet tar dig ut ur klassrummet – du ska samarbeta med en annan skola i Europa! Genom att använda verktygen på Consumer Classroom:s webbplats kan du ta kontakt med en partnerskola i Europa för att skapa och dela interkulturellt lärande. 
Dra fördel av Consumer Classrooms onlinegrupp för att bygga ett starkt och entusiastiskt lag! "Alla för en och en för alla"!
 

Övningen kommer att bestå av tre stadier:

Med din hjälp kommer eleverna att definiera energikonsumtionens roll i kampen mot klimatförändring i riktning mot mer hållbara samhällen.
 
Sedan bjuds elever från båda klasserna in att dela med sig av och hantera sitt dagliga beteende som energikonsumneter vad gäller rörlighet (t.ex. deras föräldrars bilanvändning), uppvärmning och kylning, väremeisolering, belysning vattenanvändning (bad, tvätt och trädgård), energieffektivitet i hushållsmaskiner och även elektriska anordningar (inklusive mobiltelefoner, hörlurar, surfplattor och datorer) osv.
 
När de har undersökt sitt energifotavtryck samarbetar eleverna i båda klasserna för att tillsammans skapa ett Online Energy Consumprion Kit forTeens. Detta online-verktyg ska skapas av dina elever och rikta sig till dina egna elevers intressen för att hjälpa dem att mäta och förbättra sitt energifotavtryck. Detta är en unik möjlighet att vara kreativ!
 • Förväntade egenskaper i Online Tool Kit:
  • Det ska innehålla en Energy Consumption Calculator for Teens;
  • Dfet ska innehålla konkreta tips och mått för att förbättra ungdomarnas energifotavtryck.
 • Förväntade format för Online Tool Kit:
  • Tool Kit förväntas som helhet vara en websida online;
  • Denna onlinewebbsida ska innehålla minst tre av följande format:
   • Kortvideo ( 3max  minuter, medföljande inspelat rollspel
   • Infografik
   • Fotopresentation
   • Animering  
   • Ljud
   • Onlineprov
 
Eftersom dina elever kommer att vilja samarbeta med ett annat land uppmanas de starkt att jämföra det specifika i sina kulturer och lägga särsklit märke till kostnadsbesparingar och säkerhet i hemmet och inkludera sina fyndigheter/resultat som projektinnehåll.              
Vi bjuder varmt in till att gå med i vår tävling och låta elevernas idéer presenteras som sätt att vara av betydelse för klimatförändringen och en mer hållbar värld.
 

Vad kan man vinna?

 

Första pris:

En tvådagarsresa till Bryssel för projektgruppen som får besöka EU:s huvudstad och särskilt EU:s viktigaste institutioner. Det projekt som vinner kommer att presenteras på Consumer Classroom:s webbplats.
 

Projekt på korta listan:

Möjlighet att välja en utrustningsartikel till sin klass/skola.
 

Deltagarintyg:

Diplom från Europeiska kommissionen för att ha deltagit i tävlingen. 
 

Vilka är de viktiga datumen för Inter-skoltävlingen?

Registrering av projektgrupper och inlämning av projekt:  10 oktober 2016 till 17 mars 2017
Kort-lista med förslag från expertjuryn:  21 mars till 7 april 2017
Röstningssession för  bästa mellanskole projekt på korta listan: 17 april till 26 april 2017
Tillkännagivande av tävlingens vinnare och resultat:  12-May-17
 

Sätt i gång nu!

Gå till http://www.consumerclassroom.eu/inter-school-projects.html och delta i Inter-skoltävlingen! 
 

Consumer Classroom-teamet önskar dig lycka till!

Kako sudjelovati u natjecaju?

Bilda en projektgrupp

Du behöver först bilda ett projektlag med en annan europeisk skola/klass som finns på Consumer Classrooms webbplats. Projektlaget måste bestå av minst två klasser/elevgrupper från olika EU-länder och registrera sig för deltagande i tävlingen senast 17 mars 2017.  Du kommer inte att ha rätt att delta utan att ha minst en partnerskola från ett av EU:s medlemsländer så börja leta efter en partner redan nu! 

Som hjälp för att hitta en skola i ett annat land har Consumer Classroom en lista över skolor, som är intresserade av att delta, på forumet och på sidan för Inter-skolprojekt. Ta en titt där eller för in era uppgifter så att någon kan hitta er klass:

Välj dina resurser för Energi

När du har bildat en grupp börjar samarbetet! Titta tillsammans med klassen igenom vår databas med resurser tillsammans med din klass och dina partner för att välja ut och lära mer om de frågeställningar som intresserar er med utgångspunkt från temat. Nu kan ni koncentrera er på att föra fram er egen syn på saken.  

För att hjälpa er med detta erbjuder Consumer Classroom er  verktyg som:

 • Lärossats om Energi;
 • ”Mina samlingar”, där du kan gruppera och spara de resurser som du vill använda;
 •  ”Det avancerade lektionsverktyget”, med vilket du kan skapa multimedialektioner med många visuella inslag, och;
 • ”Min klass”, som du kan använda till att dela resurser och lektioner med hela din elevgrupp, samt hålla dem uppdaterade om projektet genom att skicka meddelanden till deras anslagstavla på nätet. . 

Dessa verktyg kommer att hjälpa dig mycket när du vill koordinera ditt arbete med den andra skolan i Europa.

Surađujte

Sada vaši učenici i partnerski razredi mogu bolje procijeniti dodanu vrijednost i mogućnosti stvaranja zanimljivog i cjelovitog projektaPotičite svoje učenike na raspravu i suradnju te budite u redovitom kontaktu s partnerskom školom iz druge zemlje. Bliska suradnja s partnerskom školom može otvoriti mnoge nove perspektive i zamisli o zadanoj temi s obzirom na to da dolazi iz nekog drugog okruženja i kulture. Jezik projekta trebao bi biti dogovoren unutar projektnog tima. Prijedlozi se mogu podnijeti na svim službenim jezicima EU-a. Ako tražite partnersku školu na našoj internetskoj stranici, navedite željeni radni jezik ili više njih kako bi vas ostale škole mogle lako pronaći.

Pripremite svoj projekt

Prijave za projekte moraju se podnijeti na internetskim stranicama Učionice za potrošače do 17. ožujka 2017.
 
Svaka prijava za projekt mora sadržavati sljedeće: 
 • popis članova projektnog tima iz obaju razreda (učitelji i učenici),
 • kratak opis projekta (na engleskome), 
 • kratak opis suradnje i nastavnih izvora upotrijebljenih u okviru Učionice za potrošače (na engleskome), 
 • internetski alat (format internetskih stranica) koji sadrži Kalkulator potrošnje energije za mlade i savjete/mjere u barem 3 formata sa sljedećeg popisa: kratak videozapis (najviše 3 min), uključujući snimljeno glumljenje uloga, infografiku, fotoprezentaciju, animaciju, zvučni zapis i internetski upitnik
 • kratak pregled promotivnih aktivnosti predviđenih za projekt (primjerice, preko profila na društvenim mrežama, kontakata s lokalnim medijima ili promotivne aktivnosti u školama). (Na željenom jeziku).
 
Projekt koji je podnesen bez tima sastavljenog od barem jednog europskog partnerskog razreda i/ili nakon isteka roka prenijet će se u galeriju projekata na internetskim stranicama Učionice za potrošače, ali neće imati pravo sudjelovanja u natjecanju. 

 

Prihvatljivi formati

 • Videozapisi moraju biti kraći od 3 minute i imati najviše 80 MB. Prihvatljive su sve vrste videozapisa: animacija, montaža itd. te se mogu prenijeti na internetske stranice Učionice za potrošače. Prihvaćaju se sljedeći formati: AVI, WMV, MOV, FLV, PPT, HTML.
 • Multimedijska predavanja mogu biti dovršena s Naprednim sastavljačem predavanja, alatom dostupnim na internetskoj stranici. Prihvatljiv je bilo koji tip podrške: Word, PowerPoint, Prezi itd.
 • Slika ili više njih dostavljaju se na internetskim stranicama u veličini od A3 do A0 u .jpg formatu.

Kako će se ocjenjivati projekti?

Svaki projekt će se ocijenjivati:

1)  Najprije će ih ocijeniti žiri europskih stručnjaka na području obrazovanja i potrošačke politike.  Žiri će imati uravnoteženu geografsku zastupljenost. 

Evaluacija će biti temeljena na slijedećih 5 kriterija:

1. Koliko se uspješno vaš projekt bavi temom natjecanja? Je li prikladan za ciljanu dobnu skupinu? 
5 bodova
2. Je li pedagoški pristup jasan, kreativan i raznovrstan? (jasno usvajanje predavanja, uporaba najmanje 3 formata s popisa)
bodova
3. Vrsta suradnje s partnerskim razredom (primjeri, strategije)
boda
4. Uporaba internetskih stranica kao izvora za istraživanje pri razvoju projekta (pronalazak partnerske škole, uporaba pedagoških izvora ili alata) 
boda
5. Potencijal predloženog rješenja za provedbu u školi / svakodnevnom obiteljskom životu / široj zajednici
boda

20 projekata ući će u uži krug. Taj se broj može povećati ako neki projekti dobiju isti broj bodova.
Popis projekata koji su ušli u uži krug objavit će se na internetskim stranicama Učionice za potrošače prije početka glasanja.
 

2)  Projekti izabrani u uži krug zatim će se dva tjedna prikazivati na internetskim stranicama Učionice za potrošače te će se za njih moći glasati.  Svatko tko smatra da vaš projekt zaslužuje priznanje moći će za njega glasati preko galerije projekata na internetskim stranicama Učionice za potrošače. 

Glavni kriteriji glasača za ocjenjivanje projekata bit će:
 • relevantnost teme natjecanja;
 • jasnoća poruke;
 • originalnost/inovacija u pristupu temi.
Vaš projektni tim treba širiti glas o svojem projektu – reći obitelji, prijateljima i drugim razredima. Svaki glas se broji!

Kreiraj Predavanje

POVRATAK NA VRH

Idi na forum…

informacije
Žao nam je , ali ne možemo izvršiti ​​vaš zahtjev . Stranica nije pronađena .
Žao nam je , ali u ovom trenutku nemate pristup za izvršenje zahtjeva ?
Žao nam je , ali ne mogu izvršiti vaš zahtjev . Došlo je do interne pogreške poslužitelja