Europska komisija

Generalni Direktorati Europske Komisije

GU za pravosuđe i zaštitu potrošača
Generalni Direktorat  za Obrazovanje i Kulturu
Generalni Direktorat  za Istraživanja i inovacije
Generalni Direktorat za Komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju

Financiranje projekta

Učionica za Potrošače je portal financiran od strane Europske Unije,  namjenjen osposobljavanju nastavnika u području  obrazovanja  potrošačaopširnije
Europska komisija
Vidi višezatvori


OPAS: Näin turvaat maksukorttisi väärinkäytöltä!

broj komentara

Kun pankkikortin hankkiminen ja käyttö tulee ajankohtaiseksi, on hyvä olla perillä maksukortin turvallisesta käytöstä sekä kortti- ja tilitietojen suojaamisesta. Kortin käytössä tulee olla tarkka ja huolellinen Suomessa sekä ulkomailla.

Kun hankit uuden maksukortin, muista lukea korttiehdot ennen käyttöönottoa sekä allekirjoittaa uusi korttisi.

Muista nämä 6 tärkeää ja hyödyllistä vinkkiä maksukortin turvalliseen käyttöön:

1. Säilytä PIN tunnusluku turvallisesti

Älä koskaan säilytä korttia ja PIN-koodia samassa paikassa. Varkaustapauksessa kortin ja tunnusluvun pitäminen samassa paikassa katsotaan törkeän huolimattomaksi toiminnaksi, ja silloin saatat päätyä maksumieheksi kortilla tehdyille maksu- ja nostotapahtumille. Älä siis säilytä tunnuslukua lompakossa tai korttisi lähettyvillä, vaan opettele luku ulkoa, sillä se on parhaiten turvassa omassa muistissasi!

2. Suojaa PIN-koodisi

PIN-koodi on hyvä suojata maksun tai rahan noston aikana esimerkiksi peittämällä näppäimistö lompakolla tai toisella kädellä. Pankkiautomaatteihin on saatettu asentaa korttitietojen kopiointilaite. Ne eivät pysty kopioimaan sirullista korttia, mutta jos laite saa kopioitua magneettijuovan lisäksi myös PIN-koodin, voi korttia väärinkäyttää maissa, joissa sirukortti ei ole yleinen, esimerkiksi Thaimaassa tai Yhdysvalloissa. Kopiointitapauksissa kortin PIN-koodi on saatu pienellä kameralla, joka on asetettu pankkiautomaatin numeronäppäinten ylle. Myös maksaessasi kaupassa on tärkeää varmistaa, ettei kukaan pääse liian lähelle ja näe tunnuslukuasi.

3. Aseta nostoraja sekä päiväkohtainen käyttöraja

Pankkikortilla maksaminen on nykyään niin yleistä, ettei käteistä tarvitse enää kovinkaan monessa paikassa. Suuria käteismääriä ei ole enää tarpeellista pitää mukana, kun kortti käy lähes kaikkialla. Maksukortille kannattaakin asettaa jokin päiväkohtainen nostoraja, sekä käyttöraja paljonko kortilla voi tehdä päivittäin ostoksia. Mikäli joskus tarvitsisitkin suuremman määrän käteistä, pystyt nostamaan rajaa tai poistamaan sen hetkellisesti itse verkkopankissasi.

4. Käytä maarajoitusta

Voit asettaa maksukorttiisi käyttöeston tiettyihin maihin tai maanosiin, kuten Aasiaan. Euroopan sisällä kopioitujen maksukorttien käyttö on pystytty jo melko hyvin estämään, mutta Euroopassa kopioituja kortteja pystytään silti käyttämään muun muassa Kaukoidässä ja Etelä-Amerikassa.

Huomaa, että kaikki pankit eivät kuitenkaan vielä tue tätä ns. geoblockiksi kutsuttua toimintoa eli maantieteellistä rajoitusta. Asiakas pystyy yleensä asettamaan kortin käyttöalueen omassa verkkopankissaan niissä pankeissa, joissa tämä toiminto on käytössä.

5. Seuraa korttitapahtumiasi säännöllisesti

Tarkista korttisi tapahtumat vähintään kerran viikossa verkkopankistasi. Näin pysyt perillä tilitapahtumista ja huomaat helpommin kortin mahdollisen väärinkäytön. Myös pankit seuraavat maksutapahtumia ja saattavat ottaa sinuun yhteyttä, jos tililtäsi huomataan outoja maksutapahtumia tai nostoja. Oma tarkkaavaisuus on kuitenkin tärkeintä.

6. Tallenna puhelimeesi pankkisi sulkupalvelunumero

Pankkikortin katoamistapauksessa on tärkeää toimia nopeasti ja sulkea kortti pian väärinkäytösten minimoimiseksi. Jos liikut paikassa, missä taskuvarkauden mahdollisuus on suuri, tarkista säännöllisesti, että lompakkosi ja pankkikorttisi ovat tallella. Taskuvarkaiden suosimia paikkoja ovat mm. ruuhkaiset liikennevälineet sekä turistinähtävyydet. Lompakkoa sekä kortteja tulee käsitellä näillä alueilla huolellisesti ja huomaamattomasti.

Sulkupalvelun numerot löytyvät Korttiturvallisuus -sivulta, mistä voit lukea lisää hyviä ohjeita maksukortin turvallisesta käytöstä.

Lähteet: 

Korttiturvallisuus.fi

VertaaEnsin.fi – Luottokortti turvaa väärinkäytöltä

Maria Mankinen 0
expert
KTM/Ekonomi
POVRATAK NA VRH
informacije
Žao nam je , ali ne možemo izvršiti ​​vaš zahtjev . Stranica nije pronađena .
Žao nam je , ali u ovom trenutku nemate pristup za izvršenje zahtjeva ?
Žao nam je , ali ne mogu izvršiti vaš zahtjev . Došlo je do interne pogreške poslužitelja
komentirajte izvjesce
trebate pomoc? Molim pogledajte dio za pomoc