Európai Bizottság

A projekt finanszírozása

A Consumer Classroom egy EU által finanszírozott portál a tanárok számára az EU-ban, amely felvértezi őket aBővebben

Főigazgatóságok

Egészségügy és Fogyasztóvédelem Főigazgatóság
Oktatás és Kultúra Főigazgatóság
Kutatás és Innováció Főigazgatóság
Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatóság

Európai Bizottság
BővebbenBezár


Educatia consumatorului intre "trebuie" si "este"

0 megjegyzések

Educatia consumatorului, parte a noilor educatii din stiintele educatiei, a fost promovata in format e-learning, la nivelul Statelor Membre UE, inca din 2005 de catre organisme specializate (DG SANCO) ale CE prin proiectul "Doceta". Rand pe rand, statele care au aderat la UE au fost cuprinse in acest fenomen care este necesar tinerilor dar si adultilor tinand cont de faptul ca sunt consumatori de produse si servicii in egala masura.

Dilema intre "trebuie" - un termen care nu implica o responsabilitate ci previzionarea unei activitati necesare dar inexistente - si "este" - care implica ceva palpabil, real si poate care induce constrangeri -, apare si in educatia consumatorului din Romania. Lumea lui "trebuie" este clamata de ceva timp in educatia consumatorului (daca ar fi numai in aceasta directie!!!) pe cand lumea lui "este", in acelasi domeniu, o caracterizam a fi plina de nuante de gris (albul fiind murdarit de negru) avand de infruntat cadrele putin mobile ale Curriculumului National dar mai ales constrangeri de natura finaciara.

Cu toat acestea, prin noul proiect (din 2011) si rezultatul sau, website-ul "www.consumerclassroom.eu" (din 2013), s-a reusit un balans pertinent intre lumea lui "trebuie" educatia consumatorului si lumea lui "este" educatia consumatorului pentru elevii de 12-18 ani din Romania! 

Datorita unui management corect al Consortiului si al implicarii majore a Partenerilor Nationali precum si a partenerilor cheie din fiecare tara membra a UE (acum 28), s-a ajuns la a se transpune dorinta (trebuie) in realitate (este).

Platforma virtuala "Consumer Classroom" a transformat asadar lumea lui "trebuie" in lumea lui "este".

Invit toti profesorii din Romania sa ia cunostinta de acest site, ca exemplu al unui posibil curriculum integrat, concept atat de clamat dar mai putin intregrat in Cuririculum National, dar mai ales sa-l utilizeze, sa-l dezvolte si sa-l popularizeze!

 

Dorin Herlo 0
expert
Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii - sectia Fizica-Chimie, a Universitatii din Timisoara, in 1975, profesor de chimie la liceu, cu gradul I, pana in 2000. Doctor in Stiinte ale Educatiei al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Din 1998, lector, din 2000 conferentiar, din 2006 profesor universitar iar din 2016 profesor doctor, abilitat sa conduca doctorate in domeniul stiintelor educatiei, la Universitatea "Aurel Vlaicu""din Arad, Facultatea de Stiinte ale Educatiei, Psihologie si Asistenta Sociala. 8 burse de studii, 1 brevet ORDA pentru software educational, 7 carti de unic sau prim autor, 11 carti de coautor, 5 volume coordonate, 19 articole in fluxul stiintific international, 17 proiecte nationale coordonate, 9 proiecte iternationale ca membru sau coordonator national (ultimul - Consumer Classroom). Graduated from the Faculty of Natural Sciences - Chemistry-Physics Department, University of Timisoara, in 1975, and was professor of chemistry at the high school, grade I, until 2000. Doctor in Educational Sciences of the "Babes-Bolyai" University of Cluj Napoca. Since 1998 lecturer, since 2000 associate professor, from 2006 full professor and since 2016 professor doctor, habilitat to lead doctorate in educational sciences at the University "Aurel Vlaicu" "Arad, Faculty of Education, Psychology and Social Work. 8 scholarships, one patent ORDA for educational software, 7 books of author or first author, 11 books co-authored, 5 books coordinated, 19 articles in the international scientific flow, 17 national projects coordinated and 9 International projects as a member or national coordinator (last - Consumer Classroom).
VISSZA A TETEJéRE
Információ
We are sorry but we cannot execute your request. The page was not found.
We are sorry but at this moment you don't have access to execute the request ?
We are sorry but i cannot execute your request. A internal server error occurred
Comment Report
Segítségre van szüksége? Látogassa megsúgó oldalunkat