Európai Bizottság

A projekt finanszírozása

A Consumer Classroom egy EU által finanszírozott portál a tanárok számára az EU-ban, amely felvértezi őket aBővebben

Főigazgatóságok

Egészségügy és Fogyasztóvédelem Főigazgatóság
Oktatás és Kultúra Főigazgatóság
Kutatás és Innováció Főigazgatóság
Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatóság

Európai Bizottság
BővebbenBezár


Sådan undgår du at optage et SU lån!

0 megjegyzések

I Danmark er der mange studerende der har SU lån. Faktisk 450.000! Det går meget godt i tråd med at folk i Danmark, især unge, optager mere og mere gæld.  Så må du hellere læse med her, hvor vi leder dig igennem studietiden uden at optage studielån, så du ikke bliver nummer 450.001!

Reglerne for SU til videregående uddannelser

SU står for Statens Uddannelsesstøtte, og er et månedligt betalt beløb som (næsten) alle danske studerende kan få.

Som hovedregel kan du få SU til alle videregående uddannelser. Dog skal din videregående uddannelse være godkendt til SU. Langt de fleste uddannelser er godkendt, men er du i tvivl om hvorvidt dit drømmestudie er SU-berettiget kan du se hele listen over godkendte uddannelser  her . Eksempler på uddannelser der ikke er SU-berettiget er de fleste religiøse og politiske uddannelser, der kræver at den studerende enten følger en bestemt religion eller er tilhænger af en bestemt politisk overbevisning. Der er også en række mere kreative uddannelser der ikke er SU-berettiget.

Når du modtager SU bliver det opdelt i såkaldte “klip”. Ét klip svarer til én måned. Det er kun på de videregående uddannelser man følger systemet med klip. På ungdomsuddannelser, er man berettiget i den tid man er under uddannelse, men du kan sagtens holde pause i en videregående uddannelse og stadig få SU. Der er en overordnet ramme på 70 SUklip. Det vil sige at du maximalt kan få SU i 70 måneder – 5 år og 10 måneder –  fra du starter på din videregående uddannelse. Selvom loftet er 70 måneder, får du stadig kun SU til det din uddannelse er normeret som. At en uddannelse er normeret efter noget betyder at, man har en forventning til hvor lang sådan en uddannelse vil tage. Et eksempel på dette kunne være Medicin. Cand. Med. tager 72 måneder at blive færdiguddannet som. Der er så et praktik ophold undervejs, også kaldet turnusforløb, hvor man får løn. Søger du ind på en videregående uddannelse senest to år efter din studentereksamen, får du tildelt 12 måneders SU oven i den normerede tid på uddannelsen. Skal du læse en uddannelse med pratikophold kan du få dobbeltklip i det samme antal måneder.

Du kan desuden få SU til de fleste uddannelser i udlandet. Det kan du læse meget mere om  her .

15% af dem der fuldførte deres uddannelse i 2011, havde klip tilbage. 8% blev nødt til at tage et slutlån fordi de, sandsynligvis, havde holdt længere pause end de havde klip til.

Ligeså i 2011, havde ca. 6,5% af befolkning et SU lån. Desuden var der i Danmark 35.000 danskere der havde misligholdt deres SU lån. Det vil sige at halvandet år efter endt uddannelse havde 35.000 stadig ikke betalt første rate af deres lån tilbage.

Hvem tager SU lån – og hvorfor?

Den typiske grund til at et SU lån er nødvendigt, er hvis man søger ind senere end de 2 år efter studentereksamenen, og bliver forsinket på uddannelsen. Således får man ikke de ekstra 12 klip, og har ikke penge til at holde pause i studietiden. Hvis du gør det står du uden penge, i de sidste måneder af din studietid. Der har man så mulighed for at tage et SU lån, således at man får et klip mere som man så skal betale tilbage senere.  En anden hyppig grund er at omkostninger for uddannelsen ganske enkelt er højere end SU’en. Bøger, bolig og transport koster alt sammen og læser du i København eller Århus, er du næsten sikker på at en studiebolig koster det samme, eller mere, som den SU du får udbetalt. Så kan man blive nødt til at supplere med SU lån.

Grunden til at tage et lån kan være mange og hvad der er korrekt at låne penge til er du selvfølgelig kun selv herre over.  Som hovedregel bør man dog aldrig låne til forbrug – og endnu vigtigere bør man aldrig låne penge uden  at være opmærksom på at have en tilbagebetalingsplan. Har man ikke overvejet hvordan man skal afbetale sin gæld, kan det være meget svært at komme af med den igen. Derfor er det en fordel at man ikke tager lån for at forsøde tilværelsen mere end højst nødvendigt. Det skal dog understreges at SU lån ikke er farlige på nogen som helst måde. Renten er altid 1% over Nationalbankens rente, diskonteringsrenten, og det er generelt en favorabel rente. Alligevel bør man tænke sig ekstra om inden man låner pengene. I følge Experian er der 55.000 unge i mellem 18 og 30 år, der er registeret i RKI. Det er rigtig mange. Derfor er det vigtigt at overveje sine beslutninger i forhold til at etablere gæld, så man ikke ender i blandt de 55.000 andre i RKI. I følge DR har én ud af syv danske unge sat i dyb gæld.  Så overvej det grundigt inden du låner penge!

Hvordan undgår jeg så at tage et SU lån?

Der er flere ting som du kan gøre for at pengene rækker længere.  Lad os starte med de tre ting som blev præsenteret før; Bøger, bolig og transport.

Bøger  er ofte dyre, men nødvendige på mange uddannelser. Spar på pengene ved bøgerne ved at købe dem brugt over for eksempel Den Blå Avis, Gul og Gratis eller Facebook. En lille bonus er at der nogen gange er streget vigtige ting over eller skrevet noter i som du kan bruge til din fordel!

Du kan spare penge på  boligen  ved at gå lidt ned på pladsen. I stedet for at lede efter en lejlighed kun til dig selv, kan du gå sammen med en ven, eller flere som du kan dele med. Derved kan du næsten altid finde en billigere lejlighed end hvis du alene stod for huslejen. Desuden er der penge at spare ved at kunne købe mad ind til 2 eller 3 i stedet for kun én.

Transporten  er lidt sværere at spare på. Hvis du bor inden for en radius af 5-10 kilometer af dit uddannelsessted, kan du med fordel investere i en cykel. Den er tjent ind efter få måneder, hvor du ikke tager bus/metro. En anden mulighed er at snakke med folk i dit nærområde. Måske er der nogen der har en bil? Samkørsel er et super godt alternativ til at tage offentlig transport og regner man prisen ud er den væsentlig lavere end offentlig transport.

Studiejob – Supplering til din SU

Som sagt kan man undgå at tage et SU lån. Du kan spare på udgifterne til bøger, bolig og transport. Men en anden mulighed er at få et studiejob. Så kan du supplere din SU med en anden indtægtskilde og du slipper helt for at låne ekstra penge for at dække omkostningerne. Men når man tjener penge ved siden af SU’en er der et loft for hvor meget du må tjene. Dette loft bliver opgjort på årsbasis, altså januar til december. Så dit loft nulstilles d. 1. januar og du kan begynde at tjene penge igen, hvis du har ramt det tidligere på året.  Loftet bestemmes af flere forskellige ting. Modtager du SU i en måned må du tjene 11.922 kroner. Hvis du har orlov, er i praktik eller er erklæret studieinaktiv må du tjene 18.878 kroner. Modtager du ikke SU må du tjene 36.336 kroner. Tjener du mere, skal du betale SU tilbage og penge fra eventuelle SU lån.  Hvis du kan se at du kommer til at tjene mere end de 11.922 kroner, for eksempel, kan du fravælge SU og derved forhøje dit loft til 36.336 kroner i den måned. På den måde slipper du for at betale SU tilbage, og du har et ekstra klip hvis nu du skulle få brug for det senere.

Det er generelt vigtigt at have god økonomisk sans når man skal leve på lidt færre kroner end man er vant til. Så hvis du har nogle år til du skal flytte hjemmefra, så prøv allerede nu at øv dig i at spare op, det er nu du har den økonomiske kapacitet til det!

For at pengene rækker lidt længere er det en god idé at lære at budgettere. Følg med her på siden, da jeg snart poster en guide om at budgettere! Der er ofte også penge at hente hvis man går sine faste omkostninger i gennem. Hvis du synes du betaler du for meget for forsikring, mobil, bredbånd og dine kreditkort, så kan jeg varmt anbefale at bruge en sammenligningsportal som Samlino. Sammenlign  priserne på disse ting i dag, og du vil få lidt ekstra luft i  budgettet. Du kan sammenligne dem lige her .

Mathias Juul 0
expert
My name is Mathias Juul and I am 19 years old. I have worked with my financial expertise through the last 4 years, and at the moment I am working at Samlino.dk, with financial advice for consumers.
VISSZA A TETEJéRE
Információ
We are sorry but we cannot execute your request. The page was not found.
We are sorry but at this moment you don't have access to execute the request ?
We are sorry but i cannot execute your request. A internal server error occurred
Comment Report
Segítségre van szüksége? Látogassa megsúgó oldalunkat