Europos Komisija

Projekto finansavimas

„Consumer Classroom“ yra ES finansuojamas portalas, skirtas ES valstybių mokytojams ir teikiantis jiems mokymo vartotojų švietimo klausimais išteklių. Skaityti daugiau

Padaliniai (generaliniai direktoratai)

Teisingumo ir vartotojų reikalų GD
Švietimo ir kultūros generalinis direktoratas
Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinis direktoratas
Ryšių tinklai, turinys ir technologijos

Europos Komisija
Žiūrėti daugiauUžverti


7 tärkeää neuvoa rahasta nuorelle:

0 komentarai

1.  Kärsivällisyys on hyve

Mitä aiemmin opit kärsivälliseksi ja osaat katsoa asioita pitkän ajan tähtäimellä, sitä parempi. Koron kerryttäminen on tästä hyvä esimerkki: kun tallettaa säästötilille rahaa pidemmäksi aikaa, saa muutaman vuoden päästä talletukselle mukavan koron.

2.  Raha ei kasva puussa

Viikkoraha opettaa budjetointia ja säästämistä. Kun saat viikkorahaa, opit päättämään omasta rahankäytöstä ja tekemään valintoja, sillä viikkoraha ei riitä kaikkeen. Rahat tulee hankkia ennen kuin voi ostaa jotain, eikä etukäteen lainatulla rahalla.

3.  Säästä rahaa useampaan kuin yhteen tarkoitukseen

Kannattaa säästää useampaan kuin yhteen tarkoitukseen – käyttötilin lisäksi on hyvä laittaa rahaa sivuun ainakin toiselle ylimääräiselle tilille, tulevaisuutta varten tai jotain hieman isompaa hankintaa varten. Kun säästää sekä juoksevia menoja varten käyttötilille hieman rahaa, mutta myös esimeriksi lomaa tai harrastusvälinettä varten, oppii budjetointia.

4.  Tee säästämisestä tapa

Seuraavan kerran kun saat rahaa esimerkiksi isovanhemmilta, pidä huoli, että laitat ainakin osan rahasta säästöön, eikä käytä kaikkea heti. Vertailemalla eri kauppojen hintoja voi säästää rahaa, eikä aina kannata ostaa ensimmäisestä paikasta. Tuotteen voi saada helposti halvemmalla vertailun avulla, tai jos sen ostaa muutamaa kuukautta myöhemmin, kun hinta on hieman laskenut. Kun teet hintojen vertailemisesta tavan, säästät jatkossa jokaisesta hankinnasta.

5.  Raha on keino saavuttaa tavoitteita

Rahalla saa vapautta ja mahdollisuuksia, mikä ei ole sama asia kuin onnellisuus. Hyvä taloudellinen tilanne luo vapauksia ja mahdollisuuksia, ja tyhjä säästötili rajoittaa mahdollisuuksia.

6.  Säästöt tuovat taloudellista turvaa

Säästäminen on myös tärkeää pahan päivän varalta. Vararahasto toimii turvana suuremman tai arvaamattoman rahantarpeen varalta. Säästöt tuovat turvaa samalla tavalla kuten esimerkiksi vakuutus. Erilaiset vakuutukset voivat myös olla hyvä turva vahinkojen varalta, niin vahinkoja ei tarvitse maksaa omasta pussista.

7.  Luotto ei ole ilmaista rahaa

Lainarahan käyttöön liittyy velvollisuuksia. Lainaa saa nykyään melko helposti, esimerkiksi luottokortin muodossa. Luottokortti voi kuitenkin ajaa nopeasti velkoihin, jos sitä ei osaa käyttää oikein.  Laina - ja  korkotermejä  voi olla vaikea ymmärtää, eivätkä ne ole tuttuja käsittelitä monelle. Taloustermit hallitsemalla ymmärrät lainaamisen kustannukset ja osaat harkita ennen kuin otat lainaa.

Maria Mankinen 0
expert
KTM/Ekonomi
Į VIRŠŲ
Informacija
We are sorry but we cannot execute your request. The page was not found.
We are sorry but at this moment you don't have access to execute the request ?
We are sorry but i cannot execute your request. A internal server error occurred
Comment Report
Reikia pagalbos? Žr. mūsųžinyno skyrių