Eiropas Komisija

Projekta finansējums

Consumer Classroom ir ES finansēta vietne, kas paredzēta visas ES skolotājiem, nodrošinot resursus patērētāju izglītības pasniegšanai. Lasīt vairāk

Struktūrvienības (ģenerāldirektorāti)

Tiesiskuma un patērētāju ĢD
Izglītības un kultūras ģenerāldirektorāts
Pētniecības un inovāciju ģenerāldirektorāts
Komunikācijas tīkli, saturs un tehnoloģija

Eiropas Komisija
Skatīt vairākAizvērt


Welke kredietkaart kies ik als student?

0 komentāri

Of het nu om je eerste kredietkaart gaat of niet, beslissen welke kaart het zal worden is nooit makkelijk. Er bestaan namelijk kredietkaarten in verschillende geuren en kleuren. Cashback, punten, miles en verzekeringen, maar ook kredietkaarten met en zonder kredietopening of zelfs prepaid… de mogelijkheden zijn eindeloos en daarom is het niet altijd makkelijk om de juiste te vinden. Als je nog wat hulp nodig hebt, blijf dan lezen !

 

De 3 soorten kredietkaarten in België  

De prepaid kredietkaart : deze kaart kan niet gebruikt worden als ze niet is opgeladen. Hoeveel geld je er kan opladen is afhankelijk van de bank. Net zoals met een gewone kredietkaart, kan je met deze kaart geld afhalen en aankopen doen in winkels, ook online. Het is onmogelijk om in het rood te gaan met deze kredietkaart, waardoor je nooit in de schulden kunt geraken. Je moet wel rekening houden met activatiekosten – bij activatie van de kaart – en laadkosten – telkens je geld op je kaart zet – bij de meeste kaarten.

 

De uitgestelde debetkaart : de uitgestelde debetkaart – ook wel kredietkaart zonder kredietopening genoemd – is de meest voorkomende kaart. deze kaart laat je toe om aankopen te doen en de terugbetaling tot een maand uit te stellen zonder interest. Je uitgaven worden namelijk automatisch van je zichtrekening gehaald, meestal aan het einde van de maand. Ook deze kaart laat je toe geld af te halen en te on- en offline te betalen. Positief aan deze kaart is dat je geen interesten betaalt op de enkele weken betalingsrespijt die je krijgt. Als je echter niet genoeg geld op je zichtrekening hebt staan bij afrekening, zal je wel interesten betalen tot alles is afgelost. Daarnaast biedt dit type kaart vaak ook nog bijkomende voordelen, zoals reis- of productverzekeringen en loyaliteitsvoordelen, zoals miles, cashback of punten.

 

De klassieke kredietkaart: deze kredietkaart geeft je meer flexibilteit om je uitgaven op je eigen tempo terug te betalen. Hoe snel je terugbetaalt bepaal je zelf, op voorwaarde dat je de minimale maandelijkse aflossingen respecteert en binnen de nulstellingstermijn – die maanden tot jaren kan duren – je krediet eens volledig terugbetaalt. Je betaalt dan ook elke maand rente op het uitstaande saldo. Net zoals bij de uitgestelde debetkaart kunnen deze kaarten ook bijkomende voordelen bieden, zoals verzekeringen en loyaliteitsvoordelen.

 

Student zijn betekent meestal dat je op je budget moet letten. Daarom moet de aankoop van een kredietkaart een doordachte beslissing zijn. Kredietkaarten met een lage jaarlijkse bijdrage zijn op het eerste zich zeer aantrekkelijk, maar het is ook belangrijk om andere kosten (zoals activatie- en laadkosten bij prepaid kredietkaarten) en eventuele andere voordelen die je krijgt bij duurdere kaarten te bekijken vooraleer je je beslissing maakt.  

 

3 specifieke kredietkaarten voor jongeren

  1. Beobank Mastercard Student: deze biedt je een limiet van €750. De jaarlijkse kost bedraagt €5 en biedt ook een aankoopverzekering. Dat wil zeggen dat het grootste deel van je aankopen verzekerd zijn tegen diefstal of schade.
  2. Hello Prepaid Card (Mastercard): deze kaart is verkrijgbaar in twee versies. De eerste is een virtuele versie waarmee u enkel online aankopen kunt doen. De kost bedraagt €15 voor 2 jaar. De tweede kaart is een ‘tastbare’ versie die je toestaat om niet alleen online te betalen, maar ook in de winkels en geld af te halen. Deze kaart kost €25 voor 2 jaar. Deze kaart is echter gratis voor gebruikers onder de 28 jaar als ze inschrijven voor het gratis Hello4You bankpakket met zichtrekening, bankkaart en prepaid kredietkaart. Het plafond voor deze prepaid kaart bedraagt €5.000.
  3. Belfius Mastercard White Prepaid: deze beschikt over alle functionaliteiten van een kredietkaart, maar aangezien het een prepaid kaart is zal je niet meer kunnen uitgeven dan er geld op je kaart staat. De jaarlijkse kost bedraagt €12 (€1 per maand), waarbij de White zichtrekening is inbegrepen. Deze kaart is het eerste jaar gratis voor gebruikers onder de 30 jaar.

 

Veel succes met je zoektocht naar de juiste kredietkaart! Als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om alle kredietkaarten op TopCompare.be te vergelijken. 

Chiara Verschueren 0
expert
While working for TopCompare.be I was able to learn a lot about marketing and finance. That's why I want to share my knowledge with you.
UZ AUGšU
Informācija
We are sorry but we cannot execute your request. The page was not found.
We are sorry but at this moment you don't have access to execute the request ?
We are sorry but i cannot execute your request. A internal server error occurred
Comment Report
Vajadzīga palīdzība? Lūdzu, skatiet mūsu palīdzības sadaļupalīdzības sadaļu