Eiropas Komisija

Projekta finansējums

Consumer Classroom ir ES finansēta vietne, kas paredzēta visas ES skolotājiem, nodrošinot resursus patērētāju izglītības pasniegšanai. Lasīt vairāk

Struktūrvienības (ģenerāldirektorāti)

Tiesiskuma un patērētāju ĢD
Izglītības un kultūras ģenerāldirektorāts
Pētniecības un inovāciju ģenerāldirektorāts
Komunikācijas tīkli, saturs un tehnoloģija

Eiropas Komisija
Skatīt vairākAizvērt


Hvad er et samlelån og bør du tage et?

0 komentāri

Hvis du har gæld flere steder, har du muligvis tænkt “er et samlelån noget for mig?”. For tanken om at kunne gøre sin gæld mere overskuelig kan godt være tiltrækkende, og i nogle tilfælde er det en rigtig smart løsning, hvor det andre gange kun kan forværre din økonomi. Derfor vil vi gerne forklare dig, hvad et samlelån er, og om du bør tage et.

Myte:   Et samlelån har en lavere rente, og du betaler derfor mindre om måneden.

Virkelighed:  Samlelån kan have en lavere rente, men hvis du betaler over en længere periode, er det ikke altid billigere. Du fjerne heller ikke din gæld, du samler den bare et sted.

Hvad er et samlelån?

Et samlelån er et lån, du kan tage for at tilbagebetale flere mindre lån. Oftest har et samlelån en lavere rente end de små lån. Men det er ikke altid rigtigt, derfor er det vigtigt at få helt styr på hvordan et samlelån fungerer.

Der er flere måder at tilbagebetale sin gæld på. Derfor har vi lavet en guide over forskellige tilbagebetalingsstrategier, der både inkluderer sneboldsstrategien, og en af de mest effektive strategier,  lavinestrategien .

Tager man et samlelån, er det oftest fordi man har gæld flere steder, eksempelvis hos kreditkort, forbrugslån eller andre typer banklån. Når man tager små lån, eller ikke når at tilbagebetale sin kreditkortgæld inden den rentefrie periode udløber, kan man opleve høje renter. Hvis man til gengæld tager et større lån, kan man spare penge, da du oftest kan få en lavere ÅOP.

et samlelån hjælper ofstest på økonomien

Hvornår bør du ikke tage et samlelån?

Et samlelån kan være meget tiltrækkende, især når det er din bank, der kontakter dig, og fremlægger muligheden. Sagen er bare den, at det ikke altid betaler sig at tage et samlelån. Husk at din bank skal tjene penge og et lån et et finansielt produkt. Banken ville ikke tilbyde dig produktet, hvis ikke de tjente penge på det. Det betyder dog ikke, at det er en dårlig ide. Her er et par tips, så du kan være sikker på, du ikke falder i fælden.

1) Regn på det

Den bedste måde at finde ud af om et samlelån er noget for dig, er ved at regne på det. Find ud af hvor meget det vil koste at betale din nuværende gæld, og sammenlign det med hvor meget det vil koste at betale det nye samlelån af. 

2) Er det smartere at bruge lavinestrategien?

Det er flere tilbagebetalingsstrategier, og det er ikke altid den ene er bedre end den anden. Derfor vil du gøre klogt i at sammenligne tilbagebetalingsstrategierne for dine lån. Den strategi der ofte viser sig at være bedst er  lavinestrategien . Derfor bør du undersøge, om det er et samlelån der bedst kan svare sig eller, om du skal bruge en anden strategi.

3) Fikser et samlelån alle problemerne?

Et samlelån løser ikke alle problemer. For det første har du stadig gæld, som du skal have tilbagebetalt. Så skal du også tænke over hvorfor du kom i gæld i første omgang. Var det fordi du fik uforudsete omkostninger, eller fordi du havde kredit til rådighed, som du valgte at bruge? Hvis det er fordi du ikke har en  opsparing , bør du overveje om du skal have en  højrentekonto , så du er forberedt på uforudsete omkostninger. Men er det fordi, du har flere kreditkort, hvor du har brugt mere i kredit end du kan tilbagebetale, skal du overveje at lukke for disse. Der findes flere kreditkort med fordele såsom bonus for køb af mad med et  Coop kreditkort , men hvis du ikke betaler kreditten tilbage hurtigt nok, er bonussen mindre værd end, hvad du skal tilbagebetale. Derfor bør du overveje om et samlelån vil fikse dine problemer, eller om de bare lukker op for dine muligheder for at bruge endnu flere penge.

Hvornår giver et samlelån mening?

1) Hvis det bliver billigere

Har du regnet på det, og er du 100% sikker på, at det sparer dig penge, anbefaler vi at du tager et  samlelån . Forneden vil vi vise dig eksempler på, hvornår et samlelån vil give mening, og hvornår det ikke ville give mening. 

2) Hvis du ikke kan holde styr på mange kreditorer

Har du problemer med at holde styr på alle dine kreditorer, og dine månedlige regninger, så du glemmer at tilbagebetale nogen? Så vil et samlelån også kunne give mening.

Eksempel på hvad et samlelån koster

For at finde ud af om et samlelån er noget for dig, bliver du nødt til at regne på, om det kan betale sig at tage et samlelån. Først bør du finde ud af, hvor meget det vil koste at betale alle dine lån af, og hvor meget du skal betale, hvis du betaler dem af i dag. Forneden kan du se vores eksempel på hvordan en persons gældsposter kunne se ud.

 

 

 

 

 

 

 

Eksempel på gældsposter
Gæld Balance ÅOP Månedlig ydelse Kreditomkostninger
Forbrugslån 10.000 kr.  29%  1.500 kr.  1.039 kr.
 Mastercard Guld 5.000 kr.  13,5%  537,5 kr.  311 kr.
 Renovering 110.000 kr.  23%  4.500 kr.  39.830 kr.
 Ferielån  25.000 kr. 32%  3.750 kr.  2.904 kr.
 Billån 50.000 kr. 14% 3.500 kr. 5.019 kr.
 Total  200.000 kr.   13.788 kr.   49.104 kr. 

Den totale balance, er også det vi ville skulle låne, hvis vi vil betale alle lån af i dag. De fleste udbydere tilbyder at man kan tilbagebetale før tid, men hvis du er i tvivl, kan du læse din kontrakt igennem en gang til eller kontakte dem. Den totale månedlig ydelse er på 13.788 kroner og de totale kreditomkostninger er på 49.104 kroner.

For at et samlelån skal give mening, skal den ikke have en højere månedlig ydelse end de 13.788 kroner om måneden, eller overstige kreditomkostninger på 49.104 kroner. Forneden er der nogle eksempler på samlelån. Du kan trykke på udbyderens navn, for at læse mere om udbyderen.

Eksempler på hvad et samlelån på 200.000 kroner kan koste
Udbyder ÅOP* Månedlig ydelse Kreditomkostninger
Bank Norwegian 5,70 – 25,20% 8.824 – 10.442 kr. 11.779 – 50.635 kr.
Coop Bank Fra 5,95% 8.846+ kr. 12.294+ kr.
Arbejdernes Landsbank 7,03% 8.937 – 9.783 kr. 14.494 – 34.796 kr.
Santander Consumer Bank 8,32 – 13,53% 9.047 – 9.486 kr. 17.127 – 27.654 kr.
Ekspres Bank 9,20 – 19,42% 9.122 – 9.973 kr. 18.929 – 39.350 kr.
Ikano Bank Fra 10,34% 9.218+ kr. 21.234
*Alle lån er med variabel rente, undtagen forbrugslånet fra Bank Norwegian, som har en fast rente. For at give en nøjagtig ÅOP kan du ansøge via  Samlino.dk . Løbetiden for alle lån er 24 måneder

Foroven kan du se nogle eksempler på hvad et samlelån på 200.000 kroner kan koste. I denne situation, kan det godt give mening at tage et samlelån for at refinansiere dine lån. Så får du både en mindre månedlig ydelse, og færre kreditomkostninger. Husk at hvis du betaler mere i månedlige ydelser, kan du spare endnu flere penge. Vil du se hvor meget et lån vil koste dig?

Mathias Juul 0
expert
My name is Mathias Juul and I am 19 years old. I have worked with my financial expertise through the last 4 years, and at the moment I am working at Samlino.dk, with financial advice for consumers.
UZ AUGšU
Informācija
We are sorry but we cannot execute your request. The page was not found.
We are sorry but at this moment you don't have access to execute the request ?
We are sorry but i cannot execute your request. A internal server error occurred
Comment Report
Vajadzīga palīdzība? Lūdzu, skatiet mūsu palīdzības sadaļupalīdzības sadaļu