Comissão Europeia

Financiamento do projeto

Consumer Classroom é um portal financiado pela UE concebido para providenciar a professores em toda a UE recursos para ensinar educação do consumidor.Ler mais

Direcções-Gerais (DG)

DG Justiça e Consumidores
Direção-Geral da Educação e Cultura
Direção-Geral de Investigação e Inovação
Redes de Comunicação, Conteúdos e Tecnologias

Comissão Europeia
Ver maisFechar


Därför ska vi bilda starka konsumenter

0 comentários

Grunden till att kunna leva som en stark medborgare

- i Sverige såväl som i EU

 

Att kunna leva som en stark medborgare förutsätter att en kan sina rättigheter. Och bland de mest grundläggande av dessa hittar vi konsumenträttigheterna. Vi är alla konsumenter – vare sig vi vill det eller ej. Vi handlar kläder, smink, biljetter, appar, tjänster… Därför är konsumentkunskapsundervisningen ett områden som verkligen borde lyftas bland unga. Det är de som tar en allt större del av konsumerandet – och om de inte har koll på sina rättigheter finns risken att marknaden tar sig lite väl stora friheter.

 

I Consumer Classroom får du som lärare möjlighet att på ett enkelt sätt lyfta konsumentfrågorna. Vi som varit med och tagit fram den här webbplatsen vet att ämnet har en mer undanskymd roll i skolan och därför har vi här samlat en uppsjö av länkar som är färdiga att använda i undervisningen. Allt från vad som gäller när du handlar varor och tjänster, till hållbarhetsfrågor, digitala rättigheter och privatekonomi täcks i materialet här.

 

Det finns också goda möjligheter att kunna nätverka med lärare och elever runtom i de andra EU-länderna – ett faktum som kan öppna dörrar till en än roligare och bredare konsumentkunskapsundervisning. Vi blir ju som individer mer och mer rörliga och med det kommer nya frågor kring rättigheter. Vad är det egentligen som gäller när det handlas varor i andra länder? Och vilket lands regler gäller när varor handlas online?

 

Att kunna ta till vara på sina rättigheter betyder också att det ställs högre krav på marknad och politiker. Ju fler som gör sin röst hörd – desto mer kommer vårt samhälle påverkas. Det gäller exempelvis inom hållbarhetsområdet där konsumentrösten länge varit drivande. Och påpassligt nog finns det på Consumer Classroom en mängd material kring just hållbarhet och miljö.

 

Hoppas du som lärare hittar det du behöver här på Consumer Classroom och vill hjälpa till att bygga ett Sverige och EU med starka, kunniga medborgare. Det blir så mycket bättre och roligare så.

Olof Nordangård 0
expert
Kommunikatör för Sveriges Konsumenter; en organisation som arbetar för starkare, mer medvetna och grönare konsumenter samt ett mer jämlikt förhållande mellan marknad och konsumenter. Jobbar dagligen mot konsumenter, journalister och makthavare och försöker öka medvetenheten kring konsumentfrågor. Mitt intresse för konsumenträtt fick fart när jag under ett antal år arbetade som journalist för Ekot och senare SVT. På min nuvarande arbetsplats arbetar jag inte bara som kommunikatör utan jag är också involverad i att stärka konsumentrösten inom både nationella och internationella standardiseringsarbeten.
REGRESSAR AO INíCIO
Informação
We are sorry but we cannot execute your request. The page was not found.
We are sorry but at this moment you don't have access to execute the request ?
We are sorry but i cannot execute your request. A internal server error occurred
Comment Report
Precisa de ajuda? Consulte a nossasecção de ajuda