Comisia Europeană

Finanţarea Proiectului

Consumer Classroom este un portal cu finanţare europeană. Oferă profesorilor resurse pentru predarea educaţiei consumatorilor.Citeşte mai multe

Departamente - Direcţii Generale (DG)

DG Justiție și Consumatori
DG pentru Educație și Cultură
DG pentru Cercetare și Inovare
DG pentru Reţele de Comunicare, Conţinut şi Tehnologie

Comisia Europeană
Citeşte mai multînchide


Taloustermien muistilista

0 comentarii

 

Tiedätkö, mikä on budjetti? Entä todellinen vuosikorko? Kenenkään ei tarvitse olla talousnero, mutta perusasioita olisi hyvä opetella ongelmien välttämiseksi jo nuorena. Listasimme yhteen muutamia taloustiedon tärkeimpiä termejä selityksineen:

 

Budjetti

Hyvän talouden peruspilari on rahankäytön suunnitelmallisuus. Tässä hyvänä apuvälineenä toimii budjetointi. Budjetin tekeminen tarkoittaa tulojen ja menojen kirjaamista ylös niin, että nähdään mistä raha tulee ja mihin se menee. Budjetin voi kirjata ylös ihan vihkoon tai kätevästi excel -taulukkoon. Kun vähennät tuloista menot, näet kuinka paljon rahaa jää käyttöön menojen jälkeen. Näin pystyt suunnittelemaan paremmin rahankäyttöäsi etukäteen. Jos viivan alle jäävä summa on miinusmerkkinen tai vähemmän kuin haluaisit, mieti missä menoissa voisit säästää ja miten voisit saada lisätienestiä.

 

Luottotiedot ja maksuhäiriömerkintä

Kunnossa olevia luottotietoja ei tarvita vain lainojen ja luottokortin hankkimiseen, vaan myös elämän arkisiin asioihin kuten puhelinliittymän tai vaikkapa vuokra-asunnon hankkimiseen. Huonosti hoidetut raha-asiat voivat vaikuttaa jopa työnsaantiin. Luotonmyöntäjä tai vuokraisäntä näkee luottotiedoista onko sinulla maksuhäiriömerkintä vai ns. puhtaat tiedot. Samaisesta syystä maininta maksuhäiriömerkinnästä voikin olla esteenä työsuhteen syntymiseen. Näin luotonantaja pyrkii ennakoimaan luottotappionsa riskiä ja ennaltaehkäisemään mahdollisia ongelmia velanmaksussa. Jos jättää laskut ja maksut toistuvasti maksamatta, saa lopulta luottotietoihinsa maksuhäiriömerkinnän.

Yleensä maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa on este sille, ettei voi saada esimerkiksi luottokorttia. Tämä vaikeuttaa elämää suuresti käytännössä. Siksi on hyvä pitää huolta, että luottotiedot pysyvät kunnossa maksamalla laskut aina sovitulla ajalla. Luottotietoihin ei tule maksuhäiriömerkintää yllättäen, vaan siitä varoitetaan ensin maksukehotuksilla ja perintäkirjeillä. Mikäli kuitenkin maksuhäiriömerkinnän saa, näkyy se luottotietorekisterissä lähtökohtaisesti 2-4 vuotta. Jos hoidat raha-asiasi tunnollisesti tuona aikana, merkinnät poistuvat ja saat luottotiedot takaisin kuntoon.

 

Koron koron ero korkoon

Korko on tärkeimpiä talouden termejä. Korko on rahan laina-ajalta maksettava korvaus lainaajalle. Korkoa voidaan laskea kahdella laskutavalla: Yksinkertaisella korolla tai korkoa korolle -tavalla. Yksinkertaista korkoa käytettäessä vain lainatusta pääomasta kertyy korkoa, mutta jos sinulla on maksettavanasi esim. aiemmalta kuukaudelta myös korkokuluja, niille ei enää lasketa korkoa. korkoa kertyy vain jäljellä olevalle lainasummalle. Lainoissa ja luotoissa käytetään yksinkertaista korkoa kohtuuttomien lainakustannusten rajoittamiseksi.

Korkoa korolle -periaatteella maksetaan korkoa talletuksille. Termillä tarkoitetaan sitä, että laskentakauden(esim. vuoden tai kuukauden) jälkeen korkoa kertyy pääoman lisäksi myös aiempien laskentakausien aikana kertyneelle korkotuotolle. Näin ollen korkoa korolle -efekti on sitä voimakkaampi, mitä korkeampi talletuskorko ja mitä pidempi sijoitusaika on. Tätä laskentatapaa hyödynnetään yleisesti säästötalletuksissa ja sijoituksissa. Esimerkiksi Jos sijoitat 500 € osakkeisiin ja saisit vuosittain sijoitetulle pääomalle 5 % tuoton, olisi sen arvo viiden vuoden päästä 638,1 euroa( 1,05 5 x 500). Yksinkertaisella korolla laskettuna vastaava summa olisi 625 €, koska silloin saisit korkoa vain sijoitetulle summalle, mutta et korolle. Jos olet kiinnostunut säästämisestä ja sijoittamisesta, on korkoa korolle –efekti oiva apukeino kerryttää rahoja. Voit lukea lisää aloittelevan sijoittajan oppaasta.

 

Todellinen vuosikorko

Vaikka lainan ottaminen ei nuoren elämään kuulukkaan, on tärkeää ymmärtää mitä erilaisia kustannuksia lainoissa on. Näin voidaan ennaltaehkäistä maksuongelmia. Niin kuin edellisestä kappaleesta opimme, tallettamalla rahaa säästötilille saat lainallesi korkotuottoa. Jos sen sijaan otat itse lainaa, kannattaa selvittää huolella lainan kustannukset ja erityisesti lainan todellinen vuosikorko:

Pelkkä lainan korko ei nimittäin ole useimmiten ainoa lainaan kuuluva maksu. Lainan muut kulut koostuu avausmaksusta, laskun käsittelymaksuista sekä mahdollisesta lainan nostopalkkiosta. Todellinen vuosikorko huomioi kaikki nämä lainaan kuuluvat kulut, ja kertoo täten lainan todellisen hinnan.

Lue lisää todellisen vuosikoron laskemisesta täältä: Todellisen vuosikoron laskeminen

 

Muita taloustermejä:

Viitekorko

Korko, johon lainan korko on sidottu(3 kk euribor tai lainanantajan oma viitekorko).

Korkomarginaali

Pankin perimä kate eli korkoprosentti, jonka suuruus neuvotellaan pankin kanssa. Viitekoron ja marginaalin summa muodostaa lainan kokonaiskoron.

Viivästyskorko

Jos et maksa laskujasi sovittuun eräpäivään mennessä, alkaa maksusi kerryttää viivästyskorkoa. Tästä syystä, muistathan maksaa laskut ajallaan. Viivästyskorot ovat suuruudeltaan viitekorko lisättynä 7 prosenttiyksiköllä.

Inflaatio

Yleinen hintatason nousu

Arvonlisävero

Vero, joka on lisätty tuotteen tai palvelun myyntihintaan.

Ansiotulovero

Palkasta ja eläkkeestä maksettava vero.

Pääomatulovero

Pääomaa kerryttävistä tuloista kuten vuokra- ja sijoitustuloista perintään pääomatuloveroa.

 

Lähteet:

lainaamo.fi

VertaaEnsin.fi

Luottotiedot.info

Maria Mankinen 0
expert
KTM/Ekonomi
SUS
Informaţii
We are sorry but we cannot execute your request. The page was not found.
We are sorry but at this moment you don't have access to execute the request ?
We are sorry but i cannot execute your request. A internal server error occurred
Comment Report
Ai nevoie de ajutor? Verifică secţiunea dehelp