Evropska komisija

Financiranje projekta

Consumer Classroom je spletni portal, ki ga financira EU in ima namen učiteljem po vsej EU zagotoviti učne vire za vsebine potrošniške vzgoje. Preberi več

Službe (generalni direktorati)

GD za pravosodje in potrošnike
GD za izobraževanje in kulturo
GD za raziskave in inovacije
Komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologija

Evropska komisija
Oglej si večZapri


OPAS: Näin turvaat maksukorttisi väärinkäytöltä!

0 komentarji

Kun pankkikortin hankkiminen ja käyttö tulee ajankohtaiseksi, on hyvä olla perillä maksukortin turvallisesta käytöstä sekä kortti- ja tilitietojen suojaamisesta. Kortin käytössä tulee olla tarkka ja huolellinen Suomessa sekä ulkomailla.

Kun hankit uuden maksukortin, muista lukea korttiehdot ennen käyttöönottoa sekä allekirjoittaa uusi korttisi.

Muista nämä 6 tärkeää ja hyödyllistä vinkkiä maksukortin turvalliseen käyttöön:

1. Säilytä PIN tunnusluku turvallisesti

Älä koskaan säilytä korttia ja PIN-koodia samassa paikassa. Varkaustapauksessa kortin ja tunnusluvun pitäminen samassa paikassa katsotaan törkeän huolimattomaksi toiminnaksi, ja silloin saatat päätyä maksumieheksi kortilla tehdyille maksu- ja nostotapahtumille. Älä siis säilytä tunnuslukua lompakossa tai korttisi lähettyvillä, vaan opettele luku ulkoa, sillä se on parhaiten turvassa omassa muistissasi!

2. Suojaa PIN-koodisi

PIN-koodi on hyvä suojata maksun tai rahan noston aikana esimerkiksi peittämällä näppäimistö lompakolla tai toisella kädellä. Pankkiautomaatteihin on saatettu asentaa korttitietojen kopiointilaite. Ne eivät pysty kopioimaan sirullista korttia, mutta jos laite saa kopioitua magneettijuovan lisäksi myös PIN-koodin, voi korttia väärinkäyttää maissa, joissa sirukortti ei ole yleinen, esimerkiksi Thaimaassa tai Yhdysvalloissa. Kopiointitapauksissa kortin PIN-koodi on saatu pienellä kameralla, joka on asetettu pankkiautomaatin numeronäppäinten ylle. Myös maksaessasi kaupassa on tärkeää varmistaa, ettei kukaan pääse liian lähelle ja näe tunnuslukuasi.

3. Aseta nostoraja sekä päiväkohtainen käyttöraja

Pankkikortilla maksaminen on nykyään niin yleistä, ettei käteistä tarvitse enää kovinkaan monessa paikassa. Suuria käteismääriä ei ole enää tarpeellista pitää mukana, kun kortti käy lähes kaikkialla. Maksukortille kannattaakin asettaa jokin päiväkohtainen nostoraja, sekä käyttöraja paljonko kortilla voi tehdä päivittäin ostoksia. Mikäli joskus tarvitsisitkin suuremman määrän käteistä, pystyt nostamaan rajaa tai poistamaan sen hetkellisesti itse verkkopankissasi.

4. Käytä maarajoitusta

Voit asettaa maksukorttiisi käyttöeston tiettyihin maihin tai maanosiin, kuten Aasiaan. Euroopan sisällä kopioitujen maksukorttien käyttö on pystytty jo melko hyvin estämään, mutta Euroopassa kopioituja kortteja pystytään silti käyttämään muun muassa Kaukoidässä ja Etelä-Amerikassa.

Huomaa, että kaikki pankit eivät kuitenkaan vielä tue tätä ns. geoblockiksi kutsuttua toimintoa eli maantieteellistä rajoitusta. Asiakas pystyy yleensä asettamaan kortin käyttöalueen omassa verkkopankissaan niissä pankeissa, joissa tämä toiminto on käytössä.

5. Seuraa korttitapahtumiasi säännöllisesti

Tarkista korttisi tapahtumat vähintään kerran viikossa verkkopankistasi. Näin pysyt perillä tilitapahtumista ja huomaat helpommin kortin mahdollisen väärinkäytön. Myös pankit seuraavat maksutapahtumia ja saattavat ottaa sinuun yhteyttä, jos tililtäsi huomataan outoja maksutapahtumia tai nostoja. Oma tarkkaavaisuus on kuitenkin tärkeintä.

6. Tallenna puhelimeesi pankkisi sulkupalvelunumero

Pankkikortin katoamistapauksessa on tärkeää toimia nopeasti ja sulkea kortti pian väärinkäytösten minimoimiseksi. Jos liikut paikassa, missä taskuvarkauden mahdollisuus on suuri, tarkista säännöllisesti, että lompakkosi ja pankkikorttisi ovat tallella. Taskuvarkaiden suosimia paikkoja ovat mm. ruuhkaiset liikennevälineet sekä turistinähtävyydet. Lompakkoa sekä kortteja tulee käsitellä näillä alueilla huolellisesti ja huomaamattomasti.

Sulkupalvelun numerot löytyvät Korttiturvallisuus -sivulta, mistä voit lukea lisää hyviä ohjeita maksukortin turvallisesta käytöstä.

Lähteet: 

Korttiturvallisuus.fi

VertaaEnsin.fi – Luottokortti turvaa väärinkäytöltä

Maria Mankinen 0
expert
KTM/Ekonomi
NAZAJ NA VRH
Informacija
We are sorry but we cannot execute your request. The page was not found.
We are sorry but at this moment you don't have access to execute the request ?
We are sorry but i cannot execute your request. A internal server error occurred
Comment Report
Rabiš pomoč? Prosim poglej našodsek za pomoč